Closed Thread
Page 1 of 2
1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Salam Jigging Dari Pulau Pinang

  1. Dr. Barra is offline ProbationFishy Dr. Barra will become famous soon enough
    Real Name
    Dr. Azmi Arifin
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Pulau Pinang
    Posts
    1

    Salam Jigging Dari Pulau Pinang

    Salam dari saya...baru mendaftar, belum mengenalkan diri, tetapi ngak jumpa mana ruangnya..maaf minta tumpang lalu bapak2 semua....

    Nama: Dr Azmi
    Lokasi: Pulau Pinang, Malaysia
    Emel: mybonaparte@yahoo.com


    Salam perkenalan kepada semua pemancing seantero. Hajat di hati satu masa mahu menimba ilmu dan pengalaman di Aceh. Kedengarannya ikan-ikan di sana besar-besar. Saya sudah sampai ke Burma, tapi di negeri jiran Indonesia belum pernah mencuba...kalau ada offer, barangkali teringin benar mencuba....

    Sedikit laporan daripada rajan-rakan kami di Utara Anglers. Maaf bahasanya agak pasar, tak sempat diedit, sekadar berkongsi keceriaann...

    JIGGING RINGAN SANTAI DI PULAU PINANG

    Tarikh : 7 Okt-9 Okt 2011

    Lokasi : ZEE Penang

    Teknik : Jigging,Popping, Pancing dasar


    Jumaat 7 Okt 2011

    Seawal jam 9.30 pagi….ahlul trip penuh semangat waja bersama harapan meluncur menuju ke Lubuk.Pada perancangan,semua bersetuju menjelajah lubang dan karang sekitar utara termasuk Lubuk Kapal Selam,Lubuk 2819 dan sebagainya.

    Tetapi atas saranan (atau lebih tepat rachun) Tekong Ah Eng The Rambo…semua ahlul bersepakat untuk menjelajah ke Lubuk Kapal Haguro ….Nama je tau…tapi xdapat bayang cemana Susana lubuk tu…..Menurut maklumat dari jin belaan tekong…kumpulan GT dan Tenggiri sekitar 20-30 tan menyerbu masuk ke kawasan terbabit hinggakan kadang-kadang boiling boleh menyamai saiz padang bola stadium Bukit Jalil…..boley caya ke dia ni?

    “ Lu olang mau pancing busat-busat? ini kali kita p Alang (Arang ) laaaaa………., ikan puluh2 kilo punya…GT saiz 30kg pon ada, Wahoo ada…Kadang2 itu Tongkol pon mcm budak sekolah wooo……Siakap Merah busat apek pon ada…hahaha..mau lawan helmi musti pegi lubuk baikkk….” camtu laaa bunyi2 cakap Ah Eng…..Arghhhh…..memikirkan popper sebesar betis Erra Fazira dah di preparekan…semua bersetuju…dengan 1 harapan…Pak Ngah Helmi mesti di tewaskan secukupnya….agak2 macam Ostolia kalahkan skuad Malaysia cmtu jadi laaaa….kih kih

    Tido bangun…makan koci….Tido lagi…bangun layan mamee plak…..pahtu g berak…..tido balik….mimpi budget 2011 gaji naik 50%....bangun pun xsampai lagi…..erkkk tekong mau kidnap kami ka? Lepas 2 jam pastu baru sampai…..fuhhhh…dekat 9 jam….buleh p Johor…..!!!!

    Jam 5.00 petang camtu…..

    Sampai saja ke lokasi….semua pakat jig gila2…..xda yang kecuali…..ada jugak yang main bulu (aku leee tu…hehe)….belum apa2…kumpulan Tongkoi berskala 1-3kg bergilir2 menyambar jig……Ultegra menjadi orang pertama menjerat Tongkol dengan jig Tahyul Abu 3 beradik……fuhhhh…specimen hamper 3kg menjadi kenangan terindah buat beliau apabila Rod Radical beliau di sabotaj oleh diri sendiri…mishandling…..Rod 1 pc menjadi 3 piece….miahaha…..

    Semua orang bergilir-gilir jig samada secara casting atau vertical……bot di hanyutkan betul2 ke arah kawan ikan yang sedang berpesta …..boiling demi boiling oleh Tongkol dan tenggiri sampai xlarat nak kejar…..dah hilang keboringan yang melanda hamper 9 jam….hampir 70% menggunakan jig ringan keluaran ABU seberat 60g…….mata 3 di ganti dengan single hook di enjut dan di karau laju macam pelesit…..hampir 70% jigger memilih reel berkelajuan 6.2:1 seperti Twinpower,Exceller TSH,Sargus dan sebagainya…..Rod berkekuatan PE1-3 atau 2-4 menjadi pilihan…kecuali beberapa set tugas berat untuk menentang GT kerbau….hehe. Namun rod Lite Jig member perlawanan yang sporting…..Venom Viper II dan Amberjack Shino memberi kepuasan xterhingga…..sapa kata rod murah xleh bawak g mancing ikan besar? kui2………..

    Apabila matahari hampir terbenam..selepas gerombolan Tenggiri dan Tongkoi, GT bersaiz bagak mula menunjukkan aksi….aksi2 terlampau oleh kumpulan GT,Tenggiri dan tongkoi malah tidak ketinggalan Barracuda amat menggetarkan lutut…..gila boiling xberenti2 dari sampai tadi…..fenomena yg jarang2 kawan lihat . Acara jigging di tamatkan apabila telah masuk waktu makan nasik…menunya?Masak Lemak Cili Api Ketam dan Sayur Sup Udang Kering ala hokkien….MabeleSSS

    Tapi mana boleh tahan…belum sempat basuh tangan dah ada yang tauk jig…..pendek kata tauk makan tauk makan tauk makan tauk makan……hehe

    Jam 8 malam 7 Oktober 2011

    Aksi jigging di teruskan tanpa memperdulikan jari2 yang krem, melecet,terpeleot,terseliuh,retak mahupon terkehel…..sebelum aktiviti membottom di teruskan……Tong Oren pertama dah penuh…..Alhamdulillah……….

    Sebelum meneruskan aksi seterusnya, panadol extend di telan…ammeltz yoko-yoko di sapu bg mengurangkan kesakitan……mmg sempoi semua jigger kali ni

    Selang 5 minit umpan di turunkan, Abg Mad membuka tirai dengan Penn Senator Single Speed beliau…wallaweiiii…Jenahak pertama di daratkan, kemudian kami di asak bertubi2 oleh Siakap merah,Kerapu,Kaci,tanda,Jenahak dan selipat….hehe aksi yang boleh di katakana nak isap rokok pon xsempat ,apatah lagi ambil gambar…..yang syoqnya…kekili manual single speed menjadi hero dalam aksi bottom kali ni….fuhhhhhh…..letihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…..rujuk gambar kat bawah la yeeee

    Doc Barra dan trofi 7kg




    Lagi SM


    Layan pakai manual jeee.......


    Antara kerapu yang di naikkan



    HAmbik ko nk sgt...



    Chempion Bottom



    Bukan PAk Awie lah kalo xda Jenak...hehe



    Kawe dedikasikasikan kerapu ni untuk Abe ManCaru yang xdapat join....hehe



    Lesen Siakap Merah Bottom....hehe



    LAgi Kerapu.....



    GT ni untuk Pak Ngah Helmi Cooooooolll :asian:



    Miahaha........



    Sungguh Ramai GT :notworthy:



    Abe Sabonggggg



    Awie dan Cupak Bottom


    Jam 11.00 malam…….


    Tong kedua selamat di penuhkan dengan ikan bersaiz 1-7kg………..Aksi di teruskan tanpa mengerti erti penat,semua ahli dah macam tokey pukat tunda ………..
    Aksi jigging dan popping tetap di teruskan……aksi drift gewang juga membuahkan hasil……Alhamdulillahhhhhh………Syukurrrrrrrrrrrrrr
    Jam 4.00am…semua lena kejap……berdengkur xingat,hehe

    Bersambungggggggg! :doubleT:

    TEPEK RACHUN DENGAN MODEL sekali.....Miahmiah..... :winkgrin:



    Nah boh spinggan


    Dobles hook..


    Tenggiri seronok layan dgn light jigging 60grm..


    Lagi satu aksi light jigg..uhss ahhh ushh..


    Dah takleh boh banyak-banyak satgi mat sapek tak leh nak merapu lebih-lebih....kawe gi mengorat dulu (betulkan urat)... :devil:




  2. Haneef's Avatar
    Haneef is offline RegularFishy Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of Haneef has much to be proud of
    Real Name
    Hanif adi
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Pangkalpinang
    Posts
    1,188

    Salam kenal Pakcik, ini ruangan untuk memperkenalkan diri anda. FishyIntro
    silahkan mampir ke ruangan FishyIntro dulu yah.. ^^
    By the way, congrats buat acara mancingnya. Mantab sekali..
    Two words 4 you, Sip Markusip..!! =)
    Hanif Kuncoro Adi

    0821 8349 4932 / 29C872ED
    Visit Bangka Belitung

  3. imran's Avatar
    imran is offline RegularFishy imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future imran has a brilliant future
    Real Name
    Imron Tanjong
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    banda aceh.
    Posts
    3,364

    Rancak bana si oms.congrats deh.like this yo.salam kenal dr kedah aceh

  4. FishingMania is offline RegularFishy FishingMania will become famous soon enough
    Real Name
    David
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Serpong
    Posts
    13

    Salam kenal juge cik Azmi.

    Nampaknye tak salah tekong Ah Eng bawak ke lubok tuh, besa2 betol ikannye. Tak habes dimakan untok sebulan ye.....

    Kalau punye waktu bolehlah sekali2 ikot manceng di sini. Banyak spot2 bagus di jiran neh.

    Betol tak cakap melayu saye ini? hehehehe......
    --- don't stop fishing 'till you drop ---

  5. Pijo's Avatar
    Pijo is offline RegularFishy Pijo is just really nice Pijo is just really nice Pijo is just really nice Pijo is just really nice
    Real Name
    Rio Hendiga
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Batam
    Posts
    437

    Boleh tahan lah pak Cik ni, banyak spot bagus ternyata di Selat Malaka ya.

    Salam
    Rio - Pulau Batam.

  6. taufiq76's Avatar
    taufiq76 is offline RegularFishy taufiq76 is a jewel in the rough taufiq76 is a jewel in the rough taufiq76 is a jewel in the rough taufiq76 is a jewel in the rough
    Real Name
    Taufiq Ramadhantyo
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Jakarta
    Posts
    546

    Walaikum salam Cik...
    Salam kenal.. Saya tak cakap melayu nie...
    Hasilnya...mantab dan luar biasa Cik....
    @Fishing: frienship 30%; fun 30%; Boncos 40%

  7. karsa8 is offline RegularFishy karsa8 is a splendid one to behold karsa8 is a splendid one to behold karsa8 is a splendid one to behold karsa8 is a splendid one to behold karsa8 is a splendid one to behold karsa8 is a splendid one to behold karsa8 is a splendid one to behold
    Real Name
    joko
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Banyuwangi
    Posts
    520

    Gini ini kalo spot masih perawan ikan big size semua ha ha ha....mantap pak cik sukses..

  8. kakapmerah's Avatar
    kakapmerah is offline Pemancing Segala Arah kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute kakapmerah has a reputation beyond repute
    Real Name
    ADE/DEA
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Balikpapan
    Posts
    7,204

    salam kenal pak cik. amboi sedap nian hasil mancingnya. mantap sangat spotnya
    MANCING MENJADIKANKU MEMILIKI BANYAK TEMAN

  9. suncity103 is offline RegularFishy suncity103 is a splendid one to behold suncity103 is a splendid one to behold suncity103 is a splendid one to behold suncity103 is a splendid one to behold suncity103 is a splendid one to behold suncity103 is a splendid one to behold suncity103 is a splendid one to behold suncity103 is a splendid one to behold
    Real Name
    adri
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kelapa Gading, Jakarta-Utara
    Posts
    1,203

    Mantapp skali hasilnyeu Dr.barra..sangatlah seronok skali hasilnye..tripnye sukses skaleee..amazing triippp..
    Fishing for Better Life
    Mancing-Masak-Makan-Mantap

  10. kiki rangguran's Avatar
    kiki rangguran is offline RegularFishy kiki rangguran has much to be proud of kiki rangguran has much to be proud of kiki rangguran has much to be proud of kiki rangguran has much to be proud of kiki rangguran has much to be proud of kiki rangguran has much to be proud of kiki rangguran has much to be proud of kiki rangguran has much to be proud of kiki rangguran has much to be proud of
    Real Name
    Kiki Wang
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Banda Aceh City
    Posts
    467

    Salam kenal cik Azmi.......Salam dari Aceh.

    Fantastis Fishing Report... Congrats to U...
    RACUN TIKUS, RACUN SERANGGA & RACUN MANCING

Closed Thread
Page 1 of 2
1 2 LastLast

Similar Threads

  1. trip belakang pulau penyengat.(tanjung pinang)
    By RyuTakashi in forum FishyReport
    Replies: 17
    Last Post: 27-06-2008, 12:25

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts